keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Irlantilaisen pääsiäisloma

Ennen lomalle lähtöä todettiin nuoren herran turkin olevan vähän turhan rajun näköinen, ja kun koirapoika kerran käytöksestä päätellen niin kovasti hinkui tyttöjenkin perään, tuumattiin hippusen siloitella tuota jaloa ulkomuotoa (tosin Borikselle ei kerrottu, ettei se pääse kuitenkaan tyttöjä tapaamaan, vaikka "laittautuukin"). Ennen nyppimistä näytettiin katujen karskilta uroolta...

...ja enimmän nyppimisen jälkeen vähän vähemmän karskilta katujen nakilta:

Viikonloppuna punaturkki pääsi näkemään taas jotain aivan uutta ja ilmeisen epäilyttävää: trulleja. Pienet virpojat näyttivät vähän arastelevan (turvallisen välimatkan päässä olevaa) Borista jo alkuunsa, mutta pohja putosi kokonaan pois sankarimme päästäessä julman taisteluhuutonsa: BOUUUUUUUUUUUUUUUUuuuu (suomennos: päästäkää lähemmäs, kiinnostaa ihan julmetusti)! Tämän jälkeen oli sitten sanottavat sanottu puolin ja toisin. Illalla sai paha palkkansa, kun koiruus pääsi kokolle makkaroiden perään...

Sään salliessa käytiin ulkona lenkilläkin, metsässä ja merenjäällä. Sunnuntaina oli hippusen sumuista, ja jäällä Boris esitteli jälleen irlanninseisojan elkeitä, korvat höröllä kuunnellen joutsenten kiekumisia. Välillä säntäiltiin kymmenien metrien spurtteja suuntaan ja toiseen, kun ei tullut selkoa äänten alkuperästä. Pöllökin taisi jossain huhuilla.











Paluumatkalla tehtiin lenkki vanhaan kunnon umpimetsään, reiluun polvenkorkuiseen hankeen. Boriksen johtamisinto hiipui suvihangessa varsin eksponentiaalisesti, ja suurimman osan ajasta kaveri loikki isäntänsä jalanjäljissä (reijissä). Väliltä löydettiin merkkejä jäniksestäkin, ja herkullisten papanoiden mussuttelun jälkeen Boris nuuski ristihuulen jälkien perässä muutaman metrin, kunnes totesi, että lunta on vaan ihan liikaa tähän hommaan.

Seuraava päivä meni sitten siististi levätessä. Rauhallista vaihetta kesti tasan seuraavaan aamuun asti, ja nyt sitä virtaa taas riittää!

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mahtava ennen/jälkeen otos :)

Paljonko muuten maksoi kynintä? Meillä tehtiin "kotikynintä" ammattilaisen toimesta ja maksoi 50e, mutta jälkikään ei kyllä ollut noin siistiä.

Entä kuinka usein viet kaverin trimmattavaksi? Eli kauanko menee kun katujen nakki alkaa muistuttamaan enemmän ensimmäistä kuvaa?

Petteri

N kirjoitti...

Petteri, onko teilläkin siis irski kotona?

Meillä isäntä nyppi Boriksen ihan itse eli ei maksanut varsinaisesti mitään (paitsi nyt tietenkin hieman aikaa ja vaivaa)! :) Nyppimiseen meni näin ei-ammattilaiselta noin pari tuntia yhtenä iltana ja seuraavana iltana vielä siistittiin noin tunnin verran.

Meillä oli tavoitteena alkujaankin, kun irskin otimme, että opettelemme sen itse nyppimään ja saimme alkuun apua täällä Oulussa asuvilta kokeneemmilta irski-ihmisiltä YYA-periaatteella, mistä olemme erittäin kiitollisia. Nyt olemme jo muutamaan otteeseen nyppineet pojan turkin itse.

Meidän Boriksella on aika helppo turkki, jonka tyyppisen turkin trimmaaminen on verrattain helppoa ja nopeaa - ja tästä selviää aloittelijakin aika hyvin. Irskeillä kun tuo turkin laatu vaihtelee jonkin verran yksilöittäin ja joillain koirilla on Boriksen turkkia huomattavasti tuuheampi ja työläämpi turkki, jonka trimmaamiseen menee tunteja.

Hmm, mitähän sanoisin tuohon nyppimisväliin... Nypimme koiran aina, kun se alkaa näyttää "tursakkeelta", mikä Boriksen tapauksessa on noin 3-4 kertaa vuodessa. Ehkä tuo 3 kertaa on realistisempi. :)

Varmaankin näyttelyissä paljon käyvän koiran siistiminen vie huomattavasti enemmän aikaa ja emme itse ole koskaan tehneet näyttelytrimmiä, mutta tällaisen koti-irskin siistiminen käy kyllä hyvin itsekin ja sen oppii nopeasti, kunhan kerran tai kaksi katsoo ammattilaiselta mallia.

Kysy vaan lisää, jos jäi jotain epäselväksi! :) Meillä isäntä on tosiaan se, jolta nyppiminen onnistuu ehkä hieman paremmin kuin minulta, mutta kyllä se perustekniikka on ihan helposti opittavissa.

Anonyymi kirjoitti...

Jepjep löytyy yksi vuoden vanha Irski kotoa. Jos en ihan väärin muista, niin on Boriksen äidin siskon(ja Rikun) pentu. Eli serkku?

"Ammattilainen" trimmaili meidän tuholaisen muutama kuukausi sitten, mutta itse emme ole vielä uskaltaneet trimmausta tehdä. Vaikka eipä se ammattilaisen tekemänä niin vaikealta näyttänyt :)

Täällä Hämeenlinnan suunnalla kun ei ihan liikaa näitä Irskejä ole, niin trimmaajatkin hieman hukassa :) Ei uskaltanut partaan koskea, kun ei tiennyt nypitäänkö vai ajetaanko yms...

Petteri

N kirjoitti...

Aa, teillä on sellainen irskikaveri kotona. :)

Heh, meilläkin parta on se pahin paikka, kun irskillä se parta on niin tärkeä. Liikaa sitä ei saisi olla ja jos liikaa nyppii, niin lopputuloksena onkin sitten pinseri. :D Mutta minusta parta pääsääntöisesti ihan nypitään, mutta näyttelyitä jne. varten partaa voi kai hieman siistiä/muotoilla sellaisella trimmiveitsellä.

Suosittelen kyllä teillekin lämpimästi, että opettelette itse trimmaamaan. :) Hyvin se sujuu, kun vaan vauhtiin pääsee. Irskin turkista kuitenkin aika hyvin näkyy ne karvat, jotka ovat siinä vaiheessa, että ne voi nyppiä (tai niin ainakin meidän Boriksella).

Minusta tuntuu, että Boriksen nyppimisessä parran lisäksi hankalin paikka on niska, jossa karvat on ainakin Boriksella tosi tiukassa ja ensin näyttää, ettei sieltä lähde mitään, mutta kylläpä sillä kummasti kapeni kaula puolella myötä.

Meillä oli ensin vähän turhan "sievistelevä" nyppimistyyli ja sitä saikin sitten muuttaa ihan reippaasti, että alkoi saada jotain aikaan ja koirassa alkoi näkyä siistiytymistä...

Kannattaa tosiaan katsella, kun ammattitrimmaaja nyppii ja ottaa sitten itse mallia ja alkaa harjoitella - siitä se sitten lähtee pikku hiljaa. :)

Ansku kirjoitti...

Petteri - kun tarttette apua, niin soittele mulle (Boriksen kasvattaja - yhteystiedot löytyy yhdistyksen sivuilta). Hämeenlinnasta ei ole tänne Tampereelle mikään hirveän pitkä matka ja voin opastaa kotitrimmin tekemiseen mielelläni. Sen kyllä oppii suhteellisen helposti.

Nina - laitoinko mä teille se trimmiraspin? Jos en, niin soittele Eevalle ja hae sieltä yksi. Mulla ei ole kotona enää kovinkaan montaa jäljellä...

-Ansku

N kirjoitti...

Ansku, et ole antanut! Pitääkin sitten soitella Eevalle ja kysellä, että onko Eevalla niitä jäljellä. :) Saitko Ansku muuten sen meidän lähettämän paketin, jossa oli Boriksen kuvia ja vähän nameja Tessalle, Tarolle ja Reealle? :)

Unknown kirjoitti...

Ansku, Sopii mainiosti. Olisi kyllä mukava oppia trimmailemaan itse. Täytyy varmasti odottaa vielä hetki, jotta kaverin turkki kasvaa taas...

http://www.triplan.fi/petteri/585.jpg

Mutta eipä ole nuo korvatkaan ihan rotumääritelmän mukaiset. Meidän liimausyritykset kun olivat lähinnä säälittäviä, eivätkä kestäneet Irskin raapimis/hinkkausyrityksiä vuorokautta pidempään.

Petteri

Ansku kirjoitti...

Petteri, toivottavasti koira ei ollut aivan tuon näköinen heti trimmin jälkeen?! Jos tuosta on reilu kuukausi, niin itse nostaisin kaverin pöydälle ja siistisin ainakin jalkakarvat, niin tuo huomattavasti vähemmän kuraa ja hiekkaa sisälle... :) Kyllä sen teidänkin koiran siistin näköiseksi saa! Ja korvillekin olisi osattu tehdä aikoinaan hieman enemmän, jos olisi tajuttu. Sanoin kyllä Pikelle, että mun tiedot saa antaa pennuille ja neuvoa saa kysyä, mutta varmaan jääneet antamatta.

Nina, paketti tuli perille. Trio kiittää ja kumartaa. KOne ollut telakalla hetken ja sen jälkeen työkiireet vieneet ajan niin tehokkaasti, että en ole kuvia ehtinyt pahemmin tarkastella. Jospa ensi viikolla alkaisi hellittää! :)

Ansku kirjoitti...

Petteri - ja tuosta parrasta pitäisi ottaa ainakin puolet pois! ;) Mutta nimenomaan nyppimällä, ei leikkaamalla!